I tidningen

Häromveckan var vi med i tidningen 8 sidor

image

image

 

”Många som jobbar som bönder i Sverige idag är gamla. Om tio år har nästan alla gått i pension. Samtidigt är det väldigt få unga som vill jobba som bönder. I framtiden kan det bli svårt att köpa kött och mjölk från Sverige.

Det är svårt att vara bonde idag. Det säger Lantmännens riksförbund, LRF. Bönderna får väldigt lite betalt för den mjölk och det kött som de säljer. En bondgård kostar också mycket pengar att driva. För unga personer ar det extra svårt att ha en egen bondgård. Det är svårare för dem att låna pengar på banken.

– Jag tror visst att unga vill bli bönder. Men många har inte råd, säger bonden Emma Eriksson.

Emma Eriksson är 32 år och har en bondgård tillsammans med sin man, Thomas, i Alunda utanför Uppsala. Där föder de upp kor och får som de säljer som kött. Och så odlar de vete och havre. Gården köpte de för tre år sedan.

– Vi har inte ärvt gården utan tagit stora lån på banken för att köpa den. Nu har vi en hel drös lån. Och dom måste vi direkt börja betala av på, berättar hon.

Samtidigt tar det lång tid innan de kan tjäna pengar på att sälja kött-

– Först måste man köpa en tjur och en ko. Och så ska de få en kalv. Sedan ska kalven växa i två år innan den kan slaktas och säljas, säger hon.

Emma Eriksson tror att bönderna måste hitta nya sätt att kunna klara ekonomin. Kanske kan två bönder dela på en gård, så att en sköte djuren och den andra odlar åkern, säger hon.

Själva har Emma och hennes man ett annat företag också. Han gör grävjobb på dagtid. Utan hans andra jobb skulle de inte har råd med bondgården.

– Det är konstigt att man måste jobba med något annat för att kunna hålla på med det man vill säger hon.

Men trots att det är ekonomiskt svårt så vill de inte sluta jobba som bönder.

– Att jobba med djur ute i naturen är fantastiskt. Det här ar det jag vill hålla på med, säger Emma.

Hon hoppas att de Svenska böndgårdarna ska finnas kvar.

-Det är superviktigt att alla förstår att bondgårdarna i Sverige håller på att försvinna. Genom att köpa kött och mjölk från Sverige i affären hjälper de oss att finnas kvar, säger hon”

Tack Katrin Kasström för trevlig telefonintervjuv 🙂

1 reaktion på “I tidningen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *