Årskrönika över 2014

Den elfte januari 2015 har vi bott på Rotängen i tre år, och det känns som både tusen år och en sekund på samma gång. I 2014 års kröninka får ni läsa om en hel del höjdpunkter för oss här på Rotängen, vill ni även läsa fjolårets sammanfattning  så hittar ni  den här. Skillnaden mellan 2013 och 2014 är stor, 2013 var mest bygget av ladugården och det mesta kändes som en testomgång fast det var år nummer två i realiteten. Under 2014 har vi varit lite mer varma i kläderna och även om vi lagt om både ladugårdstaket och lagt nytt tegeltak på boningshuset så har det mer handlat om försäljning av våra varor och lite annat runt omkring, som inspirationsföreläsningar och studiebesök, sånt som vi tycker är ”grädden på moset” i vårt lantbruksföretagande. Stort tack till alla Er som förgyllt vårt 2014, och hoppas att ni är med oss ytterligare ett år!

Vi rivstartade 2014 med att köra ut köttlådor och sälja slut på vår första omgång lammwurst. Vi uppskattar verkligen direktkontakten med våra kunder, varje utkörning ger nya uppslag och idéer!

1508998_296335630533724_1198411117_n

1560745_303581449809142_1247900281_n

 

 

 

 

 

 

 

Under januari gödslade vi ut i ladugården, vi bjuder in minst en god vän som får vara med om ett riktigt intensivt projekt med två långa dagar som avslutas med trevlig middag, vi fortsatte också med det strävsamma arbetet att restaurera vår betesmark, visst har  vi vackra arbetsmiljöer!

1531661_290485237785430_1142436944_n

Snökörning hade vi emellanåt i början på året. Vi kör snö åt kommunen i Storvreta så det funkar fint att hjula hem traktorn mellan snöfallen för att mata korna och skarpa gödselgången.

1797581_305739499593337_1642903554_n1970828_328619137305373_1370337586_n

 

 

 

 

 

 

och lite snökul hann vi med däremellan, här är en stor fördel med att jobba utomhus, man är klädd för att hoppa rätt in i leken! (Film)

Namnlös

Vi köpte en ny avelsbagge och han gick länge utan namn. För att skoja till det lite så efterlyste vi namnförslag på vårt instagramkonto. Vi fick fjorton namn och bland dem lottade vi fram en vinnare! Vi har tyvärr inte fått någon respons från vår bagges namne, men han är nog lika nöjd som vi.

1779291_333591163474837_1475892926_nFebruari bjöd på vilddjurssafari när vi spårade ett lodjur på hagmarken som vi håller på att restaurera.

Namnlös.--

Mycket spännande men lite läskigt. Sedan började äntligen kalvningssäsongen, lite snöpligt hann vi inte ta några bilder från födseln men det gick mycket bra, men eftersom vi inte såg att kalven diade fick vi gå in och hjälpa till och sondmata med råmjölk som vi hade i frysen. Sedan rullade kalvningarna på och vi fick ett tvillingpar! (Se en film på tvillingarna här)Den kalv som stod längst tid i box var den här lilla grå, han föddes med omogna senor och det tog mer än tre veckor innan vi lyckats stretcha ut frambenen till normal vinkel. Han har inte haft några andra problem och sedan benen blev raka så har han varit som vilken annan kalv som helst.

wpid-20140307_143707.jpg

Sedan kom våren, eller man kunde iallafall ana den, och då gav vi oss ut på höstvetet med gödselspridaren, vi delade upp gödselgivan på tre körningar istället för normala två och det gav mycket bra utdelning under växtodlingsåret 2014.

wpid-20140309_103248.jpg

Vi kastrerar alla tjurkalvar här på Rotängen, det gör dem ett mer stabilt och lugnare temperament och vi kan hålla dem på betesdrift under sommaren. De finns även de som menar att de ger mera insprängt fett i köttet eftersom de växer aningens långsammare. Den 15 mars hade vi veterinären hos oss och sövde, bedövade och kastrerade. Vi känner även igenom samtliga kalvar efter hornknoppar, hittar vi någon som har begynnande hornanlag så avhornas de, men med medveten avel med tjurfäder som saknar hornanlag har vi inte behövt avhorna någon alls.

wpid-20140311_092004.jpg

Vi har under året fått kontrollbesök från kommunen, gissa om vi var lagom malliga över omdömet som vi fick!

Den 4:e april tog vi emot de lokala hushållningssällskapet och LRF-avdelningen på studiebesök, mycket lyckat och roligt att möta så många bönder i närområdet och prata fördelar och nackdelar om stort och smått.

wpid-20140404_130406.jpg

Restaureringen av betesmarken fortsatte, djuren hade det bra (film), kalvningen rullade på och så blev det äntligen vårbruk!

wpid-20140425_192533.jpg

Se fler bilder från vårbruket här 🙂

I slutet av april drog lamningen igång, som vi hade väntat! Vi fick otrolig många lamm och vi hade som mest åtta flasklamm, det blev så eftersom det var så pass många trillingar och tackorna inte hade tillräckligt med mjölk. Här är en liten film på lamm som provsmakar ensilage.

wpid-20140429_133521.jpgVi fick till och med fyrlingar! Tackan tog glatt hand om dem allihop men hade tyvärr inte mjölk så att det räckte så vi fick föda upp två på flaska.

Namnlös.

I början på maj avbröts våran och det blev vinter igen i några dagar och snötyngden blev för mycket för några grenar på vissa av våra trädgårdsträd.

wpid-20140501_111535.jpg

När snön smält bort var vi ute och grävde lite i ärtsådden,

wpid-20140502_104536.jpgwpid-20140502_104457.jpg

 

 

 

 

roligt att se att det är på gång!

 

 

En annan stor händelse i maj var ankomsten av vår nya avelstjur Ferdinand, en stilig tvåårig angustjur som fick lastbilskjuts från Småland och hem till oss med den enda(!) djurtransporten som hade vägarna förbi. (Här måste det finnas en stor marknad för nyetablering, jag ringde till samtliga djurtransportörer som jag kunde hitta via kontakter och google och detta var som sagt den enda bilen som hade möjlighet att köra ett ensamt djur en enkel resa inom rimlig tidsrymd) Men han kom fram i alla fall, resan hade gått mycket bra och han fann sig direkt i sin nya box, sneglade lite på korna som var på andra sidan grinden men klättrade inte på inredningen och åt med god aptit. Välkommen Ferdinand!

wpid-20140509_142647.jpg

Den 21 maj hade vi betessläpp! Ganska sent mot föregående år men den avstannande kalla våren hämmade tillväxten på gräset så pass mycket att det var svårt att släppa dem tidigare. Se film här (sist kommer en ganska tjock ko, hon har fortfarande kalven kvar i magen och tar det därför lite vackert)

Årets sista kalvning skedde ute i hagen, snabbt och lätt av en rutinerad ko som inte stressades över att inte hänga med i flockens förflyttningstempo i några veckor, hon höll sig strategiskt i den mittersta hagfållan, där har vi vattnet och hon kunde därifrån se och/eller höra flocken nästan hela tiden.

wpid-DSC04444.JPGÅrets sista lamning hände samma vecka och därmed var det byte från lamnings- och kalvningssäsong till betessäsong, nu börjar sommaren 🙂

wpid-DSC04483.JPG

På åkrarna kom grödorna igång och växte så att den knakade

ärtorna den 13 maj
ärtorna den 13 maj
...och den 2:a juni
…och den 2:a juni

 

 

 

 

 

 

 

Direkt från vardagen, det här med sociala medier…

...och vilket höstvete sen.... :-)
…och vilket höstvete sen…. 🙂

Juni och vallskörd! Jösses vilken årsmån, 2013 slog vi ett superspätt ensilage på midsommarafton, 2014 hade vi, en vecka före midsommar ett något förvedat gräs i ofantliga mängder. Vi hade också ett filmprojekt som startade i samband med vallskörden och som följde vallkedjan ända fram till höstens utfodring av rundbalarna. Superrolig erfarenhet som gav väldigt mycket tillbaka sedan på filmvisningen i november. (Läs mer om detta längre ned i inlägget)

wpid-DSC04753.JPGDSC04775

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wpid-DSC04798.JPG

 

 

 

 

wpid-20140612_093612.jpg

 

 

 

 

 

 

Familjestund och traditionsenlig fika i strängen

wpid-20140612_152102.jpg

Andraskörden bärgades i början på augusti, ingen rekordskörd efter sommarens torka men ändå ett fint foder.

wpid-20140805_105312.jpg

Tröskningen kom igång strax efter andraskörden, då vi rev av ärtorna

wpid-DSC04942.JPGwpid-20140810_214309.jpg

wpid-20140814_085926.jpgSedan fortsatte vi med höstvetet, det blev en mycket bra skörd av både ärtor och vete och allt höll kvalitet!

10446004_431717633662189_1091034028318533682_n

Se Thomas tröskfilm här!

wpid-20140702_120204.jpg

Ferdinand med sin flock i augustivärmen, se film här

Vi investerar i åkermarken med strukturkalkning,  under tre år ska vi kalka 25 hektar varje höst. De första 25 gjordes en vacker dag i början på september

10641176_448923658608253_2352820689270212576_n

Ett jädra elände blev det när vi under ett kraftigt oväder (film) i slutet av augusti upptäckte att det helt plötsligt regnade in i köket. Vi hade tänkt lägga om taket 2015 men nu fick vi snabbt tänka om och blixtinkalla hjälp och sätta fart omgående.

wpid-20140909_194704.jpg

wpid-20140910_150359.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Under september började vi leverera årets första lammlådor, 20140913_170952vi har till i år gjort om lådorna en hel del. Nu är det finstyckat, alla detaljer är vakuumförpackade och det finns ca ett kilo mald köttfärs med. Vi  var själva mycket nöjda med den nya lådan men all den fina positiva respons som vi fick efter leverans gav oss verkligen bekräftelse på att vi gjort rätt. Läs mer här

I slutet av september blev hustaket klart och vi kunde påbörja nästa, och årets planerade takprojekt, ladugården.

wpid-20140917_144237.jpgwpid-20141006_180958.jpg

 

 

 

 

 

 

Otroligt skönt när alla tak tillslut var på plats!wpid-20141101_113207.jpg

I oktober var Thomas ombedd att hålla en liten inspirationsföreläsning inför naturbrukselever på elmiamässan i Jönköping, när han kom fram till mässan visade det sig att publiken var aningens större än vad han föreställt sig, men det gick bra, ibland kanske det är bra att bli lite överrumplad 🙂

1375904_377220945787891_4870982684894434312_nSalen blev fullsatt med naturbrukselever som lyssnade på Thomas och tre andra föreläsare.

Vi har också fått förmånen att ställa ut oss på Swedbanks lokalkontor i Östhammar en dag i början på november. Vi bjöd på wurst, såklart, och pratade djurhållning och kött med bankens kunder.

10353710_470959373071348_8873305896670972979_n

Lite längre upp i den här kröninkan skrev vi om att vi filmade och filmades under årets vallskörd, och nu i november var det filmvisning och seminarium på årets framtidsdag Nöt som ordnades av LRF Mälardalen. Vi var en exempelgård som deltagarna sedan hade som diskussionsunderlag i mindre grupper. Vi fick jättemycket bra feedback under dagen och är glada att vi ställde upp. (även fast det var ovant att se och höra sig själv på film, pratar jag sådär?) Uppsala Nya Tidning var på plats för ett reportage om dagen och vi fastnade även på några av deras bilder.

wpid-20141105_082852.jpg

Framåt jul fick vi hem en ny omgång av vår lammwurst och i år gjorde vi även nötwurst i fem olika kryddningar. I fjol var det många som köpte wurstkorvar och gav bort dem i julklapp och i år bestämde vi oss för att underlätta lite för våra kunder och satte ihop två presentförpackningar, en med två valfria wurst och en honung i en fin trälåda och en celloanpåse med tre valfria korvar

Presentförpackning Rotängens LantbrukPresentpåse Rotängens wurst

 

 

 

 

Det blev mycket uppskattat och vi sålde även cellofanpåsen till företag som julgåva till deras anställda.

 

Vi har under hösten fått flera tillfällen till att öva på att prata inför publik och det kändes fint och ärofyllt att tillsammans få frågan att hålla en inspirationsföreläsning inför LRFs premielevs-ungdomar.  Inför dagen var vi lite fundersamma till om vi verkligen skulle kunna fylla ut tiden som var satt till två timmar, det kändes aningen mastigt även om vi var två. Vi gjorde en Powerpoint med mycket bilder och hoppades på att få många frågor i slutet så att så många som möjligt av de alla 120 minuter skulle bli använda. Döm om vår förvåning när det plötsligt var halvtid och vi kände att vi bara hade börjat, nu vet vi att vi på stående fot kan hålla låda i två timmar och en stund till, och vilken otrolig boost det var för vår egen del att beskriva oss själva och det vi gör i andan att inspirera andra men samtidigt även bjuda på sina misstag utan att gräva ned sig i dem en längre stund. Häftigt!

10801721_474592699374682_2750089151151462684_n

Ett nytt projekt hann vi starta upp innan 2014 var till ända, vi planerar en ny infart till gården, så att vi kan särskilja lite på den tunga trafiken och inte behöver ha den utanför huset. Här kom vårt gamla tegeltak väl till pass, fint med återvinning!

wpid-20141204_094051.jpgwpid-20141204_094136.jpg

 

 

 

 

 

 

I fjol startade vi upp en glöggmingeltradition i ladugården, den andra advent bjuder vi in kunder, släkt, vänner och grannar till loftet i ladugården där vi bjuder på glögg, pepparkaka, kaffe och smörgås. Som pålägg på smörgåsen får man välja bland samtliga av våra wurstar och vi hade även plockat fram en rökt lammfiol som man fick smaka av Lammfiolen är en annan nyhet för 2014, vi låter röka dem på ramma rökeri som gör wursten, de röker enbart på gammalt vis med riktig rök från alved och enris vilket ger en rund rökig och äkta smak som vi är väldigt nöjda med. Vi hade också utlämning av årets sista nötlådor under dagen, nästa omgång blir i början på mars 2015. Årets mingel var det andra i ordningen och vi är glada över att ca åttio personer valde att fira andra advent med oss. Vi ser redan fram emot 2015 års tillställning!

10806434_482739181893367_6170358731566042557_n

wpid-20141018_103247.jpg

Kaffe, hårdbröd och wurst är ett enkelt och trevligt upplägg så det är vad som bjuds när vi tar emot besök på Rotängen. I december hade vi den äran att få ta emot ultunas LRF-avdelning på ett litet studiebesök, vi pratade gårdsköp, ladugårdsbygge, djurhållning och köttförsäljning. Sedan bjöd vi dem på macka och de hade tagit med sig bullar, mycket lyckat i all sin enkelhet.

wpid-20141217_134718.jpg

Och sen kom natten före julafton, vi gjorde försök att få något vettigt ur katten men förgäves, han körde på det vanliga mjau och kurr.

20141224_005406

Julaftonsmorgonen var en strålande härlig och hela dagen fortsatte i ett behagligt tempo med mycket matfokus, på vårt julbord fanns potatis,  lammrevbenspjäll, köttbullar med honung,  wurstkorv och lammfiol som alla var med direkt ursprung från Rotängen! 2015 satsar vi på att ha ytterligare egna varor på julbordet, det ger en nästan magisk stolthetskänsla av att se att vi och vår gård kan ta fram så fin, god och harmonisk mat.

wpid-20141224_092904.jpg

Det blev en vit jul i år, och juldagsmorgonen fick firas med lite snököra.

10885147_490354427798509_5847157180613266968_n

Entreprenadkörningen är ett bra komplement till gårdens huvudsakliga inriktning och under vintern 14/15 har vi två snöröjningsekipage som kör i Storvreta. Mellandagarna var vinterns mest snökörningsintensiva dagar hittills. Här är hela styrkan samlad på bild.

10431491_490588244441794_4106729896472759492_n

Och året 2014 avslutades i stilla ro hemma på Rotängen,

20141231_234237-1

Vi ser med tillförsikt fram emot 2015, det kommer att hända mycket, kanske mest privat men med företaget har vi många idéer och innan januari är slut ska vi vaska fram en prioriteringsordning som vi båda är nöjda med. Totalt sett ska vi ligga lite lågt med stora byggprojekt och ägna oss ännu mer åt kundrelationer och vässa våra säljkanaler. Vi letar just nu efter en butik eller restaurang  att starta ett nära samarbete med och det ser vi fram emot att skriva om i 2015 års krönika!

4460666

(Bild lånad från UNT:s hemsida, Foto:Michaela Hasanovic)
 

Vi önskar Er alla en god fortsättning på 2015!

Emma & Thomas

2 reaktioner på “Årskrönika över 2014

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *