Vallskörden fortsätter

Vi började den här blåsiga dagen med att få hit ett strängläggare, gräset behövde luftas och lyftas upp igen efter gårdagens regn så att rundbalspressen kan plocka upp allt, strängläggaren lade också  ihop strängarna två och två. Eftersom det var rätt så kraftiga vindar idag så torkade det upp snabbt. Sedan kom pressen, en kombipress som har plastaren på släp direkt efter presskammaren.DSC04771

Vi har inte maskiner till hela vallkedjan själva utan hyr in vissa delar som t.ex. slåtterkrossen som vi kör med egen traktor och förare men sedan lejer vi även in hela ekipage som strängläggaren och pressen då kommer det traktor, redskap och förare och gör hela jobbet åt oss. Det skulle vara kul att ha allt själva men vi har för lite areal för att så många olika redskap ska löna sig ekonomiskt och vi har varit jättenöjda med allt det som vi lejt in så vi har ingen anledning till att ändra strategi.

DSC04775DSC04794

Just nu pressar vi för fullt och det kommer inte vara klart förrän i morgon. Samtidigt plockar vi in balarna och staplar dem på planen hemma. Vi har läst studier som visar att man antingen ska klämma balarna direkt efter plastning eller ca 10 dagar senare för att få så lite klämskador och ”störa” ensileringen så lite som möjligt.

DSC04814DSC04805Vi gjorde en stor grusad plan samtidigt som vi byggde om ladugården i fjol, den har funkat jättebra och i år utökade vi den ytterligare lite grann.

DSC04812Vi har haft lite vadslagning om hur många balar det kommer bli per hektar, dock är vi nästan rörande överens i våra gissningar så det blir inget rafflande upplopp direkt 😉

När flasklammen fick sitt kvällsmål fick jag syn på detta:

DSC04830

DSC04831

Vimpeln hade blåst av flaggstången och landat i äppelträdet ett antal meter därifrån!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *