Nyinvesterat

http://andreaworoch.com/5-steps-to-set-goals-that-stick/ I år har vi investerat i ett flott vattenkar till korna. Vi har haft badkar med flottör förr och det har fungerat hyffsat men vissa varma dagar har inte vattnet räckt till alla när de kommer hela hopen och är törstiga. Man kan ju tycka att de då ska stå litegrann snällt och vänta tills vattnet fyllts på igen men de verkar föredra att putta runt badkaret tills det står så dåligt som möjligt, gärna mot staketet så alltihop blir strömförande och såklart i lutning så flottören aldrig förstår att karet är fyllt utan glatt fixar översvämmning i omgivningen. För att flytta tillbaka karet till ursprungsposition måste man först bestämma dig för vilken man tycker är mest besvärligt, gå hem och stänga av aggregatet eller riskera en och annan stöt. Sedan måste man tippa ut ytterligare 180 liter vatten i sörjan för att orka släpa tillbaka det (och en oskriven regel här är att åtminstone hälften alltid hamnar i de egna stövlarna, oavsett tillvägagångssätt) Inte sällan har det även börjat regna.  Jättemycket.  Resultat-obra för det annars så soliga humöret.

Därför var det ett nöje att investera i detta fina vattenkar 🙂

image

När vi sedan ställde ut det i hagen var vi vad vi kallar ’katastroforienterade’ och tänkte ut värsta tänkbara scenario -det jättestora vattenkaret är av någon anledning tomt och tjuren bestämmer sig för att klia nacken mot karets kant- hur får man det då att stå kvar?

image

Man slår ned supergrova hörnstolpar och drar spännband runt alltihop.  🙂 Här har vi också experimenterat med skivor runt på marken för att slippa att det blir så upptrampat, fungerar halvbra. Framåt sommaren kommer det hem gräsarmeringsmattor som vi har beställt det tror vi kommer fungera utmärkt.

Korna har även en salt och mineralstation under en tall och här är det alltid torrt, även under mer intensiva regndagar.

image

Våra mineraler har en hög halt av jod, det ska stävja förekomsten av strålsvamp (mjukdelsaktinos). Vi har några kor som haft enstaka knölar runt käken men sedan vi började med dessa mineraler har de sjunkit undan helt. Nytt för i år är att det är selenjäst i mineralerna,  hög selenhalt i oorganisk form har vi haft tidigare men selenjäst, organisk form, ska ge ett bättre upptag av selenet hos korna. Eftersom Sverige överlag har selenfattiga jordar så är det viktigt att tillföra selen till djuren på annat vis, selenbrist kan yttra sig genom muskeldegeneration, häftig andning och även plötslig död. Selen en essentiell mineral men spannet emellan brist och överskott är inte jättestor, det är därför viktigt att djuren äter en lagom mängd mineraler så att de inte blir förgiftade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *