Säsongsbyte

you can try this out I veckan tog både kalvnings- och lammningssäsongen slut! Den 12 februari började det med en söt grå kalv som föddes nästan helt utan förvarning, för att sedan rullat på i mer och mindre intensiva perioder med många nattliga vändor ut till korna och tackorna för att sluta med att Birgittas mamma fick en lagom stor kvigkalv i förrgår. Som vi har väntat på Birgittas mamma,  hon kalvade ju först av alla i fjol och med lite snabb huvudräkning blir det uppenbart att det var nära att det inte blev någon kalv överhuvudtaget eftersom tjuren lämnade flocken i slutet av september. Bra jobbat Thorulf!

image

Sista lammen för i år, vi har två jättestora tackor och de lammade först och sist. Den här tackan är en renrasig dorset och lammens pappa , aka Anders Bagge, är en renrasig texel. De är nu ca en vecka gamla och är ute på betet.

image

Fina Birgittas mamma kalvade alldeles själv på. Thomas såg att vattenkalven var ute och när jag (Emma) 45 minuter senare gick för att kolla så stod kalven redan upp. Vi öronmärkte kalven direkt på morgonen efter, vi brukar vänta till dag två eller tre när de kalvar i ladugården men när de kalvar ute så får man snabba sig, för efter något dygn hinner man inte ifatt kalven 😉

Så nu är det alltså betessäsong för hela slanten, ALLA våra djur är ute på bete nu!

image

image

image

image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *