Lammtider

Tidigt i morse fick vi trillingar ute i ladugården,  tackan har haft det jobbigt den sista tiden, lammen har tryckt upp mot lungorna så hon har flämtat och stånkat och haft ett väldigt besvär så det var skönt att hon slapp gå längre med lammen i magen. I början var hon mycket skeptisk till två av lammen, hon ville helst bara ha det mellersta tacklammet men hon var inte direkt elak mot de andra två utan mer avvaktande. Vi fick lov att mjölka ur henne lite grann och ge den stora baggen och den lilla tackan den första råmjölken i flaska. Här är största skillnaden mellan ko och får tycker jag, för även om det här är vår största tungviktare till tacka på över 80 kilo så kan jag om än med visst besvär eftersom hon inte var något vidare samarbetsvillig, mjölka ur henne själv och sedan sätta mig bekvämt med lammet i knät och lära det dricka från flaskan. Med våra kor så går det sällan att mjölka utan det ska tinas råmjölk och krångla och att lära en kalv dricka från napp har sällan varit en bekväm uppgift utan är mer en övning i akrobatik och tålamod.

På förmiddagen hade tackan mjuknat och låter nu även bagglammet dia och det ser ut som om hon kan tänka sig att ta till sig det lilla tacklammet också men tills vi ser henne dia så får hon mjölk i flaska men gå tillsammans med tackan. Hon är stor och har mycket mjölk så förutsättningar för att amma tre lamm finns. Se en liten film på när baggen diar på vår instagram www.instagram.com/landfamiljen

image

Det minsta tacklammet närmst kameran,  bagglammet uppe till vänster i bild.  Tackan i bakrunden tittar nyfiket på nykomlingarna,  hon står ute i bädden och har inte lammat än. Moderstackan står bredvid mig bakom kameran.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *